Add new comment

Cleppe predikt het adagium dat de EU zich maar beter naar de wil van het VK kan plooien, nu de EU het Britse rijk verlaat. De backstop is een eis van de Ieren (die klaarblijkelijk als enige aan goede vrijdag dachten), een aanpassing van de regels voor de Noord-Ieren slechts een kleine rimpel in wat toch al ander regime is (en waar NI alleen van profiteert) en het is ondenkbaar dat de eenheid van het EU-recht in andere handen overgaat dan het hof in Luxemburg. Dat het beoordelen van het handelen van partijen tijdens de backstop al wordt overgelaten aan een arbitragecomite is al een hele stap.

Echter de bottomline is dat de EU niet hoeft te buigen als een knipmes voor de zooi die de Britse politiek van de onderhandelingen heeft gemaakt. Van meet af aan is door de unie duidelijk gemaakt dat het een negative Sum game was, maar het is het VK geweest dat zich niets aan het onderhandelen genegen heeft laten liggen. Met de vertoningen van afgelopen zomer als dieptepunt: de schofterige houding van het duo BoJo en DD, de krokodillentranen van May in Salzburg en het aftreden van Raab afgelopen maand.

Dat is het niveau van de Britse politiek post-referendum en alleen daarom is de backstop broodnodig.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.