Add new comment

JGM van der Zanden
Fri, 07/05/2024 - 23:34

Permalink

U schrijft in dit artikel "Daarnaast was de NAVO-expansie een enorme vertrouwensbreuk, aangezien Gorbatsjov had ingestemd met de eenwording van Duitsland binnen de NAVO op voorwaarde dat de NAVO niet verder oostwaarts uit zou breiden. Deze belofte wordt binnen NAVO-kringen dikwijls afgedaan als een mythe. Uit recent vrijgekomen archiefmateriaal blijkt echter dat dit weliswaar niet schriftelijk is vastgelegd – het Warschaupact bestond toen immers nog – maar dat meerdere West-Europese en Amerikaanse staatslieden dit in 1990 wel degelijk mondeling hebben toegezegd.".
Ik wijs u er op dat Mary Sarotte in haar studie/boek "Not one inch" omstandig gedocumenteerd heeft betoogd dat dit echt onjuist is. Bush sr. heeft luid en duidelijk aan Gorbatsjov laten weten dat er geen sprake kon zijn van een toezegging om de NATO niet oostwaarts te laten uitbreiden.
Omdat dit argument door Rusland en diverse politici en bijv. Mearsheimer wel steeds naar voren gebracht wordt is het m.i. voor een wetenschappelijk instituut als Clingendael aan de orde om dit in dit artikel te corrigeren.
Daarnaast dient opgemerkt te worden dat al in 1994 Rusland o.l.v. Jeltsin de soevereiniteit van Tsjetsjenië met grof geweld vernietigde. Voor het Westen was dit een cruciaal alarmsignaal dat het onmogelijk maakte om Rusland op te nemen in de Europese veiligheidsstructuur.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.