Add new comment

M.vandeWetering
Tue, 09/14/2021 - 20:30

Permalink

Allereerst bedankt voor de publicatie Bob. Ik hoop dat je de ontwikkelingen kan blijven volgen, analyseren en hierover blijft publiceren. In deze tijd vind ik het best lastig om aan informatie te komen waarvan ik het gevoel heb dat het te vertrouwen is. Dat jullie vanuit Clingendael kritische analyses kunnen en durven te doen, siert jullie. Je bespiegelingen en onderzoek helpen mij om er over na te denken. En ja, ook de twee kritische reacties op je artikel betrek ik hierbij.

Terecht wordt gesteld dat ons huidige economische en democratische bestel kraakt en piept en dat je dan niet eindeloos vast moet blijven houden aan het oude. De wereldproblemen vragen om oplossingen op mondiale schaal.

Maar waarom willen we die problemen ook alweer oplossen? Het voortbestaan van onze aarde, met al het leven, lijkt me een gedeelde drijfveer. Een hamvraag hierbij is wat wij als mens verstaan onder het begrip leven.

Het beoogde Global gouvernement zoals het WEF predikt, wil naar mijn mening het begrip menselijkheid te ver oprekken, tot het elastiek breekt.

De mens is naar mijn mening een individu dat zich wil en moet verhouden tot een collectief. Wij gedijen het beste in (een) gemeenschap. En een gemeenschap kenmerkt zich door onderlinge en wederzijdse afhankelijkheid op menselijke schaal. Versie 4.0 lijkt hier geen oog voor te hebben. Daarom heb ook ik de hoop en verwachting dat de sterke krachten die zich inspannen voor hun vorm van een Great reset zich uiteindelijk vergissen in de kracht van het individu en de gemeenschapszin.

Ik onderken dat ik geen oplossing heb, maar hoop dat we - mede dankzij jouw soort artikelen - blijven denken als individu en collectief. In dialoog en met een gezamenlijke uitdaging en een gezamenlijk doel voor ogen.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.