Add new comment

Jan Abbink
Sat, 12/17/2022 - 15:49

Permalink

Aan de ‘lange en complexe geschiedenis van het Russisch-Oekraïense conflict’ wijden Guérot en Ritz verder géén onvertogen woord. Maar waarom niet? Want daar valt namelijk wél het nodige over op te merken, hetgeen het eenzijdige beeld dat deze auteurs schetsen in een totaal ander daglicht plaatst.

Genocide. In een resolutie die afgelopen donderdag is aangenomen, erkent het Europees Parlement de hongersnood die het Sovjetregime Oekraïne in 1932-1933 heeft aangedaan. De ‘Holodomor’ staat ook bekend als de Oekraïense Holocaust. Leden van het Parlement veroordelen deze daden - die hebben geleid tot de dood van miljoenen Oekraïners - krachtig en roepen alle landen en organisaties die dit nog niet hebben gedaan op om dit voorbeeld te volgen en het als genocide te erkennen.

Oorlogszuchtig beleid. Het Parlement stelt dat de vergoelijking en verheerlijking van het totalitaire Sovjetregime en de heropleving van de cultus van Sovjetdictator Jozef Stalin ertoe hebben geleid dat Rusland vandaag de dag een staatssponsor van terrorisme is. EP - leden veroordelen ook de gruwelijke Russische misdaden die opnieuw tegen het Oekraïense volk worden uitgevoerd, zoals de gerichte vernietiging van de civiele energie-infrastructuur van Oekraïne in de winter.

Bezorgdheid. De resolutie legt verbanden met de Sovjettijd en beschuldigt het huidige Russische regime van het schenden van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, het liquideren van Oekraïne als natiestaat en het vernietigen van de identiteit en cultuur van zijn volk. Het veroordeelt ook het feit dat de voortdurende oorlog een wereldwijde voedselcrisis heeft veroorzaakt, waarbij Rusland de Oekraïense graanvoorraden heeft vernietigd en geplunderd en het moeilijk blijft maken om de Oekraïense graanexport naar de meest achtergestelde landen ter wereld te garanderen.

Dromen over 'een verenigd en vreedzaam Europa' is natuurlijk (nog steeds!) prima, maar om daarvoor de (historische) feiten zo te verdoezelen? Wat mij persoonlijk echter vooral dwars zit: zouden Guérot en Ritz wel weten dat vlucht MH17 uit de lucht geschoten is en vooral, wie daarvoor (mede)verantwoordelijk is? Elk weldenkend mens is tegen oorlog. Maar om liegen , bedriegen en moorden zomaar op de koop toe te nemen?

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.