Vierluik: De (on)mogelijkheden van het EU-voorzitterschap
Analysis Diplomacy & Foreign Affairs

Vierluik: De (on)mogelijkheden van het EU-voorzitterschap

17 Feb 2016 - 17:00
Photo: EU2016NL
Back to archive
Nederland is tot juli 2016 voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie. In dit vierluik buigen meerdere deskundigen zich over de (on)mogelijkheden voor Nederland om het voorzitterschap tot een succes te maken.
 
1 - Marginale invloed?
De vraag is allereerst in hoeverre premier Rutte en zijn ministers Europa dit halfjaar kunnen sturen. Hun invloed is eerder marginaal, en wel vanwege twaalf nieuwe aspecten van het voorzitterschap, op een rijtje gezet door EU-correspondent Jan Werts.
 
 
2 - De rol van Rutte
Clingendael-onderzoeker Adriaan Schout betwijfelt of de politieke armslag van het voorzitterschap dusdanig is verkleind. "Omdat het huidige voorzitterschap geconfronteerd is met welhaast historische uitdagingen is het een interessant voorbeeld om de betrokkenheid en de toegevoegde waarde van de premier en van de minister van buitenlandse zaken te analyseren." Volgens Schout zijn reeds tekenen te zien dat zowel Rutte als Koenders hun handen vol hebben aan de Europese agenda’s.
 
Lees hier zijn analyse: De rol van premier Rutte
 
3 - Uiterst behoedzaam
Los van de invloed van Nederland als voorzitter moet ook gekeken worden naar de relevantie van de EU zelf, schrijft Clingendael-onderzoeker Jan Rood. "Het risico dat de Unie haar relevantie verliest omdat zij simpelweg niet langer functioneert, is groter dan ooit." Dat vraagt volgens Rood niet zozeer om een visionair, maar een uiterst behoedzaam voorzitterschap.
 
 
4 - De Asscher-agenda een mijnenveld?
Naast de vele uitdagingen die het Nederlandse voorzitterschap kent op het gebied van de vluchtelingeninstroom, lijkt ook een andere vorm van migratie een heet hangijzer te worden tijdens het voorzitterschap. Arbeidsmigratie is namelijk één van de belangrijke aandachtspunten van het Nederlandse voorzitterschap, maar met dit onderwerp maakt Nederland het zichzelf om meerdere redenen niet makkelijk, menen Clingendael-onderzoekers Adriaan Schout, Jan Marinus Wiersma en Mariana Gomes Neto.
 
 
 
 

Authors

Jan Werts
EU-mediacorrespondent in Brussels and member of the Scientific Council of the Montesquieu Institute
Adriaan Schout
Senior Research Fellow at Clingendael Institute
Jan Rood
Senior Research Fellow at the Clingendael Institute
Jan Marinus Wiersma
Senior Visiting Fellow bij Instituut Clingendael
Mariana Gomes Neto
Voormalig Research Fellow bij Instituut Clingendael; bestuurslid Foundation Initiatives for Peace and Human Rights