Tweeluik Frankrijk-Duitsland: Europese leiders in problemen?
Analysis European Union

Tweeluik Frankrijk-Duitsland: Europese leiders in problemen?

27 Feb 2019 - 11:34
Photo: European Council
Back to archive

In 1963 lanceerden de Franse president Charles De Gaulle en de Duitse Bondskanselier Konrad Adenauer met het Elyséeverdrag een politieke vriendschap die cruciaal zou blijken voor verdere Europese samenwerking. Nu de EU in zwaar verkeert, bliezen Angela Merkel en Emmanuel Macron begin 2019 de politieke vriendschap nieuw leven in met het gemoderniseerde verdrag van Aken. Tegelijkertijd knarst en piept de Frans-Duitse as. Beide Europese leiders liggen in eigen land sterk onder vuur. In hoeverre beperkt dit de mogelijkheden voor hen om een leidende rol in Europa te spelen? In dit tweeluik analyseren twee deskundigen de gevolgen van de ogenschijnlijk zwakke interne positie voor de verwachtingen van het Franse en Duitse leiderschap in Europa en op het wereldtoneel.

Duitsland op zoek naar nieuwe rol op het wereldtoneel
Duitsland op zoek naar nieuwe rol op het wereldtoneelHet is ongelofelijk spannend welke richting Duitsland op zal gaan, schrijft Duitsland-deskundige Hanco Jürgens. Duitsland heeft er volgens hem op dit moment geen enkel belang om zich groot en machtig voor te doen. De consequentie van de afwachtende houding is dat Duitsland nog geen nieuwe rol heeft gevonden in deze verwarrende tijden. Zonder er al teveel ruchtbaarheid aan te geven is het kabinet Merkel IV echter hard aan het werk om richting te geven aan een nieuw Duits buitenlandbeleid. Duitsland is nadrukkelijk bezig om in de luwte eigen lijnen uit te zetten vanuit de gedachte dat Europa in deze tijd meer op zichzelf moet vertrouwen.

De Europese verkiezingen als lakmoesproef voor Macron
De Europese verkiezingen als lakmoesproef voor macronHet volksoproer van de gilets jaunes, vanaf november 2018, leidde tot een onvervalste politieke crisis voor de Franse president. Niet alleen op binnenlands vlak, ook op het gebied van Europa wordt 2019 een spannend jaar voor Macron - en Frankrijk. Naar eigen zeggen vormen de Europese Parlementsverkiezingen in mei de lakmoesproef voor zijn beleid en beweging, aldus Frankrijk-deskundige Niek Pas in zijn analyse over het (Europese) leiderschap van Macron.

Authors

Hanco Jürgens
Research at the institute for German Studies at the University of Amsterdam
Niek Pas
Associate professor at the University of Amsterdam (UvA)