IDFA-tips 2019: Wereldpolitiek door een persoonlijke lens
Books & Movies Geopolitics & Global Order

IDFA-tips 2019: Wereldpolitiek door een persoonlijke lens

06 Nov 2019 - 11:10
Photo: Screenshot uit de documentaire Aswang | IDFA 2019
Back to archive
Author(s):

Vanaf woensdag 20 november tot en met zondag 1 december zal het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaatsvinden in verschillende theaters. De Clingendael Spectator tipt een aantal in het oog springende documentaires die een persoonlijke blik werpen op fenomenen uit de wereldpolitiek.

Advocate Portret van de verguisde én bejubelde Israëlische mensenrechtenadvocaat Lea Tsemel, die al meer dan vijftig jaar strijdt tegen een discriminerend rechtssysteem in haar land.  Ze verdedigt met name Palestijnen die zich, met of zonder geweld, tegen de bezetting hebben verzet. Hoe controversieel haar werk is, blijkt onder meer uit de benaming die haar tegenstanders haar hebben gegeven: ‘advocaat van de duivel.’

Kaartverkoop en meer informatie over IDFA 2019 | Advocate

Aswang In de Filipijnen heeft president Rodrigo Duterte politieagenten de vrije hand gegeven in de oorlog tegen drugs. Doodseskaders hebben de afgelopen drie jaar tienduizenden gebruikers, dealer en onschuldige burgers dood geschoten, gemarteld en ontvoerd. Aswang volgt een journalist die een vuist probeert te maken tegen de wetteloosheid, een mortuariumbeheerder, een missiebroeder die achtergebleven familieleden troost en een straatjochie met ouders in het gevang en vrienden op het kerkhof. Het is een ontluisterend verslag van ongekend geweld en het moreel faillissement van een regime dat toch nog steeds steun krijgt van de kiezers.

Kaartverkoop en meer informatie over IDFA 2019 | Aswang

The Brink Nadat Steve Bannon de laan is uitgestuurd als chief strategist van Donald Trump, richt hij zijn pijlen op Europa. Hij probeert er vooraanstaande rechtse politici te mobiliseren voor zijn populistische beweging, met als doel zetels te winnen in de Europese Parlementsverkiezingen van mei 2019. Ongeacht zijn publiek presenteert Bannon altijd een welbespraakte, charmante versie van zichzelf, niet vies van zelfspot. Subtiel wordt zijn methode ontleed. 

Een portret van zowel Bannon als het wereldwijd opkomende populisme. Een beweging “waard om je leven aan te wijden”, volgens Bannon, iets wat hij niet gehinderd door verlies en verguizing voortzet.

Kaartverkoop en meer informatie over IDFA 2019 | The Brink

Desert One In 1979, werd de Amerikaanse ambassade in Teheran aangevallen door Iraanse revolutionairen en werden 52 Amerikanen daar als gijzelaars gedurende 444 dagen vastgehouden. Op basis van interviews met direct betrokkenen, onder wie gijzelaars, gijzelnemers, militairen die deelnamen aan de reddingsactie, vertegenwoordigers van de media en de toenmalige president Jimmy Carter zelf, maakte de veelgeprezen regisseur Barbara Kopple een nauwgezette reconstructie van dit belangrijke moment in de geschiedenis, waarin de Iraans-Amerikaanse verhoudingen op scherp kwamen te staan.

Screenshot uit de documentaire Desert One | IDFA
Screenshot uit de documentaire Desert One | IDFA

Kaartverkoop en meer informatie over IDFA 2019 | Desert One

Midnight Traveler Ruim een jaar hebben Hassan Fazili en Fatima Hossani vanuit Tadzjikistan vruchteloos geprobeerd om ergens politiek asiel te krijgen voor henzelf en hun twee dochters. Nu worden ze teruggestuurd naar hun geboorteland Afghanistan, waar een premie op Hassans hoofd is gezet omdat hij in een televisiedocumentaire een afvallige Talibancommandant portretteerde. De familie kan weinig anders dan de gevaarlijke poging wagen om Europa illegaal te bereiken. Met hun mobiele telefoons leggen ze deze reis vast.

Kaartverkoop en meer informatie over IDFA 2019 | Midnight Traveler

Vind meer informatie over de kaartverkoop en programmering op de website van IDFA 2019.

Authors

Tom de Groot
Former junior editor at the Clingendael Spectator