Wat kijkt Clingendael? De beste films en series

Wat kijkt Clingendael? De beste films en series

20 Dec 2022 - 09:32
Photo: Pepijn Zurburg
Back to archive

Door het grote aanbod van series en films via alle streamingdiensten het overzicht kwijt? Op zoek naar nieuwe informatieve of juist ontspannende films, series of documentaires voor de wintermaanden? In navolging van 'Wat leest Clingendael?' en 'Wat luistert Clingendael?' vroeg de Clingendael Spectator een aantal Clingendael-experts naar hun kijktips. Dit zijn hun absolute aanraders.

banner

filmposterDownfall: The Case against Boeing (2012 - Netflix)

De documentaire Downfall toont hoe een groot bedrijf verzandt in besluitvormingsprocedures en afdrijft richting de rand van de afgrond. In hetzelfde kader is ook Skandal! Bringing Down Wirecard (Netflix) een aanrader. Een film over de activiteit van foute leiders, de passiviteit van werknemers en het doorzettingsvermogen van één journalist tegen een icoon op lemen voeten.

filmposterMaidan (2014 - Dafilms.com)

Hoe moet het verder met Oekraïne? Houdt het ooit op met de corruptie? Kan Oekraïne bij de Europese Unie? Bekijk voor de beantwoording van dit soort vragen Maidan, een documentaire van de van oorsprong Oekraïense filmmaker Sergej Loznitsa over de Maidanrevolutie en de val van president Janoekovitsj.

banner

filmposterTrue Detective (2014-2019, 3 seasons - HBO Max)

Led by phenomenal performances by Matthew McConaughey and Woody Harrellson, True Detective tells the story of two detectives trying to solve a series of ritualistic murders of young women. This macabre drama – set in rural Louisiana and depicted over three distinct yet interlapping time periods – is in my opinion the greatest season of television ever made.

 

filmposterDisenchantment (2018-now, 4 seasons - Netflix)

The adult comedy series Disenchantment, made by the same creator of the Simpsons, takes place in a magical kingdom, with elves, princesses, demons, satirical commentary on George Bush and an excellent discussion on the mental health of horses. For those who love to laugh, cry and micro-analyse others, this show is for you. Warning: do not do all three at the same time.

banner

filmposterThe Long Road to War (2018 - Netflix)

The Long Road to War beschrijft op zeer gedetailleerde wijze de chaotische aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. De documentaire laat zien hoe een combinatie van vastgeroeste militaire doctrines (met name die van de zogenaamde ‘preventieve oorlog’), langer sluimerende conflicten, diplomatieke miscommunicatie en toeval heeft geleid tot een van de belangrijkste en gruwelijkste oorlogen in de moderne geschiedenis. 

 

filmposterThe Congress of Vienna Part I & Part II (2022 - YouTube)

Dit is waarschijnlijk voor veel lezers een verrassende keuze. Historia Civilis beheert een zelfstandig YouTubekanaal met video’s die je op een toegankelijke wijze kennis laten maken met complexe historische gebeurtenissen – met name over de val van de Romeinse Republiek. Een aanrader is zijn tweedelige serie over het Congres van Wenen, de vredesconferentie die is belegd na de Napoleontische oorlogen en uiteindelijk leidde tot een nieuw Europees machtsevenwicht (het ‘Concert van Europa’). Historia Civilis analyseert het verloop van de onderhandelingen op een toegankelijke maar ook goed gedocumenteerde manier. Een aantal lessen die je leert: heb altijd oog voor de relatie tussen binnenlandse en buitenlandse belangen, onderschat de invloed van persoonlijke verhoudingen tussen onderhandelaars niet, en realiseer je vooral dat vredesonderhandelingen vaak redelijk chaotisch verlopen.

banner

filmposterDopesick (2021 - Disney+)

This miniseries, with a lead role for Michael Keaton, deals with the opioid epidemic in the United States. Based on the real story of several victims, prosecutors, law enforcement and executives at Purdue Pharma, Dopesick forms an exceptionally powerful and educational drama.

banner

filmposterSergio (2020 - Netflix)

An engaging movie based on a true story about Sérgio Vieira de Mello, a long-time UN diplomat who was the United Nations High Commissioner of Human Rights in 2002, before being killed by a bomb attack on the UN representation in Baghdad, Iraq a year later. The movie shows various scenes of Sergio’s work in East Timor and Iraq. If you enjoy diplomacy and international negotiations (and a little romance), you will love it!

 

filmposterSeaspiracy (2021 - Netflix)

An intriguing documentary that seeks to expose the fishing industries’ impact on the oceans’ biodiversity as well as hidden system of corruption, human trafficking and modern slavery, involving big industry names and government backup. I still have a t-shirt from my previous job in Thailand saying: ‘Was your seafood caught by slaves?’

banner

filmposterThe Crown (2016-heden, 5 seizoenen - Netflix)

Ondanks de slechte kritieken is dit seizoen van The Crown naar mijn idee toch de moeite waard om te kijken, simpelweg omdat het meer dan ooit illustreert dat – behalve de tabloids – eigenlijk niemand beter wordt van de monarchie. De diepongelukkige, onvrije leden van de koninklijke familie, het absurde privilege, het gebrek aan realiteitszin, en het gemak waarmee hun onderhoud op de belastingbetaler wordt verhaald; het is allemaal pijnlijk om naar te kijken, maar tegelijkertijd een lesje maatschappijleer dat niet vaak genoeg herhaald kan worden. 

filmposterKlassen (2020, 1 seizoen - NPO Start)

Klassen blijft een van de meest ontroerende – en pijnlijke – Nederlandse documentaireseries van de afgelopen jaren, en zou eigenlijk jaarlijks integraal uitgezonden moeten worden. Door een schooljaar lang een diverse groep kinderen uit groep 8 te volgen legt Klassen de mythe van de meritocratie genadeloos bloot. Terwijl de kinderen en docenten hun persoonlijke situaties en worstelingen delen, wordt het idee dat je in Nederland alles kan worden ‘als je maar hard genoeg werkt’ in elke aflevering verder ondermijnd. De (enige) hoopvolle noten zijn de veerkrachtigheid van de kinderen en de tomeloze inzet van docenten en betrokken beleidsmakers.

banner

filmposterDr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the War (1964 - Amazon Prime)

De allerleukste film is en blijft Dr. Strangelove: bijna twintig jaar ouder dan Instituut Clingendael, maar gelet op de Cuba-angst en de idiote dreigementen uit het Kremlin weer hoogst actueel. Ook omdat het Pentagon in oktober de B-52 bommenwerpers maar weer eens liet opstijgen om mee te doen aan de nucleaire oefening Steadfast Noon in West-Europa. Dat gebeurde in Dr. Strangelove ook, maar dan om de Sovjet-Unie in één klap met atoombommen te verwoesten. Deze parodie op de ‘doomsday whizkids', met Peter Sellers in de hoofdrol en Stanley Kubric als regisseur, lijkt de zeventig jaar te overleven. In 1989 besloot de Amerikaanse Library of Congress dat Dr. Strangelove in de National Film Registry moest worden opgeslagen omdat deze "culturally, historically, and aesthetically significant" was. De B-52 bommenwerper zal volgens mij de honderd jaar wel halen, dus ik verwacht dat deze rolprent over dertig jaar nog steeds de moeite waard is.

banner

filmposter100 dagen in je hoofd (2021, 1 seizoen - NPO Start)

De relatie tussen Clingendael en internationale betrekkingen lijkt op die van een psycholoog die landen als cliënten heeft; cliënten die op zoek zijn naar een uitweg uit conflict, verklaringen voor eigenaardigheden van anderen, reflecties op eigen handelen, en – uiteraard – handelingsperspectief voor zichzelf. Misschien dat ik ook daarom genoot van de NPO-documentaireserie 100 dagen in je hoofd. Een prachtige inkijk in de wereld van cliënten in een psychiatrische kliniek, en van de onderzoekers, hier documentairemakers.

 filmposterI Am Mother (2019 - Netflix)

Technologie en digitalisering bepalen steeds meer in onze maatschappij. Niet voor niets lanceerde Instituut Clingendael dit jaar de nieuwe programmalijn ‘Geopolitiek van Technologie & Digitalisering’. Normaal ben ik niet van de science fiction, maar I am Mother (een ‘oudje’, uit 2019) vind ik fascinerend. Deze film gaat over een meisje dat op een afgelegen basis wordt opgevoed door een robot, om mensen een tweede kans te geven. De komst van een ander mens doet het meisje twijfelen over alles waar ze in gelooft. Een film over een grote vraag van onze tijd: hoe verhouden wij ons in de toekomst tot onszelf?

banner

filmposterHow to Become a Tyrant (2021 - Netflix)

How to Become a Tyrant provides an overview of the strategies adopted by dictators to remain in power. Focusing on a specific aspect for each episode and mixing original footage with comments from experts, this series identifies similarities among authoritarian regimes in different times and places, which is very interesting to watch.

 

filmposterThe Man in the High Castle (2015-2019, 4 seasons - Amazon Prime)

This series, based on a fictional work by Philip K. Dick, takes place in an alternate historical setting in which the Nazi regime rules the eastern part of the United States while the Japanese army occupied the western part of the country after winning the Second World War. Under two oppressive regimes, the main characters struggle to make the right choice, facing several dilemmas and challenges.

banner

filmposterAlong the Way (2022 - nu in de bioscoop)

Een hartverscheurend en confronterend verhaal over twee Afghaanse zussen die hun land zijn ontvlucht op zoek naar bescherming en veiligheid in Europa. Gestrand in Turkije, en later vastgelopen op een Grieks eiland,, terwijl ze gescheiden zijn van hun moeder en zusjes, proberen ze de moed op een echte toekomst niet te verliezen.

 

filmposterThin Ice (2011 - Vimeo)

Onder leiding van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, een voormalig klimaatwetenschapper, wordt op Groenland door de Arctische Raad onderhandeld over een nieuw klimaatverdrag. Maar dan wordt er olie gevonden en vinden er ontvoeringen plaats. Zijn de Russen of de Amerikanen de boosdoeners? Een echte ‘scandi-crimi’ met veel (actuele!) geopolitieke elementen.

banner

filmposterDie Kaiserin (2022-heden, 1 seizoen - Netflix)

Een prachtig Duits kostuumdrama over het leven van Kaiserin Elisabeth, Sisi. In de zes afleveringen van deze serie gaat het niet alleen over het wel en wee aan het hof van de Habsburgers, maar ook over de geopolitieke spanningen van de 19e eeuw.

banner

filmposterDe neven van Eus (2017-2022, 2 seizoenen - NPO Start

Özcan Akyol, bij sommigen beter bekend als Eus, is voor de serie De Neven van Eus naar Turkije afgereisd om het hedendaagse Turkije vast te leggen. In zes afleveringen verbindt Akyol het persoonlijke met het maatschappelijke en neemt hij de kijker mee in zijn begeesterde zoektocht om het land en zijn mensen (nog) beter te begrijpen. Een echte aanrader voor wie verder wil kijken dan het politieke Turkije van president Recep Tayyip Erdoğan.  

banner

filmposterThe West Wing (1999-2006, 7 seizoenen - HBO Max)

Een serie die wat mij betreft nooit verveelt. The West Wing nodigt je uit achter de schermen van het Witte Huis en zet grote dilemma’s (de doodstraf, het zonder proces uitschakelen van vermeende terroristen, etc.) op een briljante manier neer. Hier en daar is de serie wat gedateerd door onder andere de kleding en het perspectief van waaruit wordt gefilmd (druk lopend), maar vrijwel elke aflevering is raak en zet aan tot discussie.

banner

filmposterFauda (2015-2018, 3 seizoenen - Netflix)

De Netflix-serie Fauda is niet alleen spannend maar ook internationaal-politiek relevant voor een beter begrip van het Midden-Oosten. Deze serie brengt je – fictief – heel dicht in het Palestijns-Israëlisch conflict. De serie, volgens The New York Times de beste internationale televisieserie van 2017, volgt een Israëlische anti-terrorisme-eenheid die als undercoverteam opereert op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Arabisch sprekende agenten infiltreren in Palestijns gebied en voeren daar geheime operaties uit, gekleed als bewoners van de Palestijnse steden.

Wat deze serie voor mij extra boeiend maakt (los van de bijzondere inkijk die je krijgt in de Palestijnse leefwereld), is dat ik op een werkbezoek aan Israël rondgeleid werd op de Golanhoogvlakte door een oud-kolonel uit het Israëlisch leger, die vertelde dat hij deel had uitgemaakt van de Fauda-undercovereenheid.

filmposterLouis Theroux (2018-heden - NPO Start)

Een guilty pleasure voor mij zijn de documentaires van Louis Theroux. Dat zijn vaak huiveringwekkende onderdompelingen in de diepe onderkant van Amerika. Een bezoek aan de meest gevaarlijke gevangenissen van de Verenigde Staten of naar kleine Midwest-stadjes waarin alle generaties aan crystal meth verslaafd zijn – van oma tot baby. Theroux biedt een diep-tragische en begripvolle blik op de schaduwzijden van de Amerikaanse samenleving. Hij laat het decor zien van de boeken van George Packer over de crisis van Amerika: The Unwinding: An Inner History of the New America en Last best Hope: America in Crisis and Renewal.

filmposterTegenlicht: Het geheim van ASML (2021 - NPO Start)

Op de Nederlandse televisie sla ik niet gauw een Tegenlicht-documentaire van de VPRO over. In een poel van infotainment en inwisselbare talkshows, biedt Tegenlicht creatief-inhoudelijk tegenspel. Een zeer geslaagde aflevering vond ik die over het geheim van ASML. De documentairemakers kregen toegang tot het reilen en zeilen van dit voor Nederland unieke hightechbedrijf. Het geheim: een mix van Brabantse gemoedelijke slimheid en toptalent van honderd nationaliteiten.

banner

filmposterThe Crown (2016-now, 5 seasons - Netflix)

I have recently been watching The Crown: great acting and photography! It gives a good historical perspective on the reign of Elisabeth II, combined with various geo-political events. Beyond what is known to the broader public, it also provides insights into royal family dynamics. But beware - I find it too silent on the decolonisation process the United Kingdom went through during the 20th century.

 

filmposterBigger than Trauma (2022, now in theatres)

A movie that stroke me recently is Bigger than Trauma, that was screened during the Eastern Neighbours Film Festival. It is about the long overdue rape trauma healing of a group of women in the Balkans. Apart from telling about the personal story’s, this film sheds light on the overshadowed – not to say forgotten – European conflict of which consequences are still felt.

banner

filmposterAvenue 5 (2020-heden, 3 seizoenen - HBO Max)

Een onbezorgde vakantie tussen de sterren? Ga op ruimtecruise met Avenue 5. Op dit schip is alles aanwezig: luxeartikelen, yoga, knappe crew en dito kapitein. Maar dan raakt het schip uit koers en de hoofdingenieur komt om het leven. De bange passagiers kijken naar hun kapitein voor leiderschap; hoe komen ze ooit thuis? Dan blijkt de door Hugh Laurie gespeelde kapitein zelf een acteur, slechts aangenomen om vertrouwen te wekken – net als zijn crew. Meestersatiricus Armando Iannucci roept de vraag op: wat gebeurt er als een crisis gebrek aan expertise in leiderschap blootlegt? 

 banner

filmposterEverything Everywhere All at Once (2022 - Amazon Prime)

Hoe minder je van tevoren weet over deze film, hoe beter. Wat ik wel wil vertellen: de fantastische Michelle Yeoh vertolkt de hoofdpersoon Evelyn in een ontzettend grappig maar ook mooi en spannend verhaal over familie. ‘Keep an open mind’, en laat je meevoeren!