Internationale Spectator 10 – 2015 (jrg. 69) – Item 12 van 12

Artikel

Tien artikelen for further reading


2015 / 1

Jihadistisch terrorisme in 2015

Geen reden voor optimisme

Edwin Bakker

Het afgelopen jaar stond al in het teken van (de strijd tegen) het jihadistisch terrorisme, en 2015 is met de aanslagen in Parijs en het extreem geweld van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria wel heel slecht begonnen. De grootste dreiging die dit jaar in Europa, en specifiek ook in Nederland, uitgaat van het jihadistisch terrorisme is echter niet van fysieke, maar van maatschappelijke aard. Onze samenleving wordt bedreigd!


2015 / 2

Meer politiek dan islam

Paul Aarts

Door de terroristische aanslagen in Parijs van begin januari 2015 en een paar weken later in Kopenhagen, raakte Nederland in de greep van een morele hysterie, waarin grote woorden niet werden geschuwd: “dit is een aanval op onze beschaving”, “onze” vrijheid tegenover “hun” religieuze onverdraagzaamheid’, en vooral: “dit is een aanval op het absolute recht van vrijheid van meningsuiting”. De cartoons van het Franse weekblad leken heilig verklaard.


2015 / 7

Jihadistische foreign fighters uit België: dreiging en beleid

Roel de Bont & Ian Daniels

De mogelijkheid dat terugkerende foreign fighters aanslagen plegen, bleek in België niet alleen een potentiële dreiging. Met de aanslag op het joodse museum in Brussel, de dodelijke schietpartij in Verviers en de ruime vertegenwoordiging van Belgen onder jihadistische foreign fighters in Syrië en Irak staat deze problematiek niet alleen in België, maar ook internationaal, in de schijnwerpers. Hoe is België beleidsmatig met deze dreiging omgegaan?


2015 / 8

Een jaar strijd tegen Islamitische Staat: de balans

Dick Zandee

Nederland neemt sinds september 2014 deel aan de strijd van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met verlenging van de missie tot oktober 2016. Het plan van de internationale coalitie voorziet in het stoppen, terugdringen en uiteindelijk verslaan van het kalifaat. Waar in deze stappenreeks bevindt de campagne zich na een jaar en wat zijn de vooruitzichten?


december 2014

De leefwereld en denkbeelden van Nederlandse en Belgische Syriëgangers

Peter Grol, Daan Weggemans & Edwin Bakker

Vele media, zoals Facebook, spelen een zeer prominente rol in nationale en internationale jihadistische bewegingen; zij worden ook gebruikt door veel Syriëgangers. In dit artikel wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de Facebook-accounts van elf Nederlandse en Belgische Syriëgangers.


november 2014

De dreiging van Boko Haram

Stephen Ellis

Boko Haram vormt de grootste bedreiging voor Nigeria sinds de burgeroorlog in Biafra van 1967-1970. En niet alleen Nigeria loopt gevaar, maar ook zijn buurlanden, in het bijzonder Kameroen.


oktober 2014

Cluster: Moord en brand in het Midden-Oosten

Een kantelend schaakbord: Geopolitiek en binnenlandse dynamiek in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Ernesto Braam

Om de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te kunnen begrijpen, hebben we meer nodig dan enkel de nieuwsfeiten. Verschillende vormen van polarisatie en sektarisme hebben het geweld in de regio doen uitbarsten. Een pleidooi voor een multifocale benadering.


oktober 2014

Cluster: Moord en brand in het Midden-Oosten)

Irak, de Islamitische Staat en de revanche van soennitische Arabieren

Robert Soeterik

IS is een organisatie van salafistische jihadi’s. Wat houdt het gedachtengoed van IS in en welke invulling geeft de organisatie aan het begrip jihad? En hoe kan de opmars van IS worden verklaard?


oktober 2014

Cluster: Moord en brand in het Midden-Oosten)

Oorlog in Syrië sinds ‘Ghouta’: van dieptepunt naar uitzichtloosheid

Gerben Stormbroek

Het kan nog jaren duren vooraleer de strijd in Syrië is beslecht. Assad zit steviger in het zadel dan ooit sinds het begin van de opstand tegen zijn bewind. Opstappen is voor hem geen optie. Daarbij is het oostelijk deel van Syrië onder controle van IS, en dat is inmiddels de belangrijkste “Syrische vijand” van het Westen geworden.


november 2013

De islamiseringspolitiek van de Saoedi's in België

Bilal Benyaich

De bekeringsdrang van Saoedi-Arabië kent geen grenzen. Dat heeft ook België aan den lijve ondervonden. Zo namen de Saoedi’s in de jaren zeventig de controle over het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) in Brussel over. Hun oliedollars vormden de brandstof die nodig was om het reactionaire wahabisme in België te verspreiden. De Belgische autoriteiten hebben er aanvankelijk te naïef op gereageerd, bang als zij waren om een politieke bondgenoot en belangrijke handelspartner tegen zich in het harnas te jagen.


Deel dit item


Download & print PDF