Vierluik: India onder Modi 2.0 & Kruitvat Kasjmir
Series Conflict and Fragility

Vierluik: India onder Modi 2.0 & Kruitvat Kasjmir

27 Nov 2019 - 16:53
Photo: Het uitzicht vanuit een Indiase militaire post in Thang, een dorp in het Indiase deel van Kasjmir. © Omkar A Kamale - Flickr
Back to archive

De Indiase premier Modi heeft zijn klinkende verkiezingsoverwinning van 26 mei 2019 verzilverd met een majeure beslissing; om de status quo in Kasjmir, die bestond sinds de onafhankelijkheid van India in 1947, drastisch te wijzigen. De implicaties hiervan zijn mogelijk enorm. In eerste instantie voor de Kasjmiri’s zelf, maar ook voor de regio. In dit vierluik wordt deze precaire situatie vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

1: India onder Modi 2.0: Tussen hindoe-nationalisme en erkenning
Premier Modi heeft na zijn verkiezingsoverwinning alle ruimte om de buitenlandse beleidsinitiatieven genomen in zijn eerste termijn, verder uit te bouwen. De zoektocht naar regionale en internationale status en erkenning van India’s macht zijn drijvende krachten hierin.

2: Kruitvat Kasjmir: Een kwestie van huiselijk geweld?
Decennialang is het al onrustig in Kasjmir. Een nadere blik op de grondwetswijziging die de Indiase regering afkondigde voorspelt weinig goeds voor de nabije toekomst.

3: Leven in Kasjmir: Opgroeien onder de schaduw van een geweer
Terwijl de Kasjmir-vallei al meer dan anderhalve maand is afgesloten van de buitenwereld, wordt in dit artikel stilgestaan bij jonge vrouwen in dit gebied en hun strijd om zich ongeremd uit te kunnen spreken over hun levens in dit conflict.

4: Zouden India en Pakistan een kernoorlog om Kasjmir voeren?
In geval van onrust rondom Kasjmir rijst regelmatig de vraag of Pakistan en India hun kernwapens zullen inzetten. Hoe reëel is de daadwerkelijke dreiging?

Authors

Susanne Kamerling
Manager of Research bij het Asia–Pacific Research and Advice Network (#APRAN) en Programma Manager Leiden Universiteit
Marjan Lucas
Politiek Psycholoog
Devi Boerema
India-deskundige