Drieluik Black Lives Matter: de kloof, de cult en het geweld
Editorial Geopolitics & Global Order

Drieluik Black Lives Matter: de kloof, de cult en het geweld

02 Jul 2020 - 11:45
Photo: BLM-Protest in Washington op 30 mei na de dood van George Floyd. Geoff Livingston - Flickr
Back to archive

De golf van woede die sinds de dood van George Floyd door de wereld gaat, heeft veel mensen overvallen. Met groeiende verbazing zagen ze hoe honderdduizenden mensen de straat opgingen, niet alleen in de VS, en niet alleen om hun solidariteit te tonen, maar ook om te protesteren tegen politiegeweld en ongelijke behandeling in eigen land. In dit drieluik laten Nicole Sprokel (Amnesty International Nederland), publicist Sietske Bergsma en emeritus professor sociologie Mark Elchardus hun licht schijnen op de grieven en gevaren van de Black Lives Matter-beweging.

BLM: Heeft de wereld iets geleerd van George Floyds dood?
Volgens Nicole Sprokel hebben de dood van George Floyd en de vele demonstraties terecht het debat aangejaagd over de manier waarop eeuwenoud racisme en discriminatie zijn ingebed in wetgeving en tradities. De vernieuwde aandacht voor het debat heeft volgens haar mensen ook geconfronteerd met hun eigen vooroordelen.

BLM: Slachtofferschap als einde van discussie?
Sietske Bergsma hekelt de allesomvattende conditionering van de massa en ziet de vergelijking met een cult waarin iedereen moet veranderen en zich moet onderwerpen aan de identiteitsleer. “Wie wil zien, ziet dat de onderstroom van BLM en aanverwante bewegingen vooral een destructieve is.”

BLM: Voor wie tellen zwarte levens eigenlijk?
Dat het protest zich na de dood van George Floyd en het zoveelste geval van politiegeweld toespitst op het lot van de Afro-Amerikanen is volgens Mark Elchardus voorspelbaar, maar geen goede zaak. “De Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld worden gewoon misbruikt om een raciale en racistische identitaire politiek te promoten.”

Authors

Nicole Sprokel
Senior Political Affairs Officer at Amnesty International
Mark Elchardus
Emeritus professor sociologie