Jaaroverzicht Clingendael Spectator 2021
Editorial

Jaaroverzicht Clingendael Spectator 2021

21 Dec 2021 - 15:29
Photo: Flickr / ptwo
Back to archive

De coronacrisis woedt voort in 2021 en zorgt samen met oplopende spanningen in Afghanistan, Oost-Europa en de Zuid-Chinese Zee voor wederom een onrustig jaar waarin Joe Biden aantreedt en Angela Merkel het politieke toneel verlaat. In dit overzicht presenteert de Clingendael Spectator-redactie alle publicaties van het jaar 2021, gerangschikt op chronologie en thema.

Conflict en fragiele staten
In 2021 herdenkt de wereld de aanslagen van 9/11. Na twintig jaar war on terror trekt president Joe Biden de Amerikaanse troepen terug uit Afghanistan en blikt de Clingendael Spectator terug op deze militaire missie in het dossier ‘20 jaar na 9/11’. In 2021 is het ook tien jaar geleden dat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika een democratische revolte uitbreekt. In het dossier ‘10 jaar na de Arabische Lente’ maken verschillende experts de balans op. 2021 is ook het jaar van oplopende spanningen in zowel Oost-Europa als de Zuid-Chinese Zee. De Clingendael Spectator onderzoekt onder andere hoe de EU hier het beste op zou kunnen reageren.

cover dossier
Dossier: 10 jaar na de Arabische Lente

 

cover dossier
Dossier:
20 jaar na 9/11

Coronacrisis
Ook dit jaar zet de coronacrisis ons aan het denken over hoe we deze pandemie het beste kunnen bestrijden. Onze auteurs reflecteren kritisch op onder meer de rol van het World Economic Forum, en op het (slechte) voorbeeld dat China ons geeft. De crisis zet tevens aan tot denken over de toekomst: hoe kunnen we onze economie weerbaar maken voor volgende pandemieën?

Tomorrow’s worlds
De Clingendael Spectator lanceert in 2021 een nieuwe rubriek in samenwerking met Etienne F. Augé, waarin het thema Futures Studies centraal staat. In de eerste bijdrage zet Augé ons aan het denken over hoe science fiction kan helpen bij het bestuderen van de toekomst.

Diplomatie & buitenlandse zaken
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 publiceert de Clingendael Spectator een dossier waarin prominente partijleden vijf belangrijke wereldpolitieke vragen beantwoorden. Welke rol moet de EU krijgen? Wat is de beste aanpak van China? En welk defensiebeleid moet Nederland voeren? Naast het Nederlandse buitenlandbeleid houdt de Clingendael Spectator dit jaar ook het Amerikaanse buitenlandbeleid in de gaten, en de 10 do’s en don’ts voor een dialoog met Rusland zullen ook volgend jaar zeker goed van pas komen.


cover dossier
Dossier:
NL kiest: het beste buitenlandbeleid in 5 vragen

Europese zaken
Na zestien jaar verlaat bondskanselier Angela Merkel het politieke toneel – daarmee verliest ook de EU haar belangrijke ‘compromismachine’. Acht internationale experts analyseren voor de Clingendael Spectator Merkels betekenis voor Duitsland, Europa en de rest van de wereld. In het dossier ‘Western Balkan in Focus’ bieden acht experts een inkijkje in het hobbelige pad naar EU-lidmaatschap, bezien vanuit het perspectief van de regio zelf. De juiste weg vooruit voor de EU blijft een discussie met felle uitersten. Zou de EU meer kunnen en moeten samenwerken op monetair, defensie en buitenlandpolitiek vlak? Onze auteurs gaan deze prangende vragen over de toekomst van de EU zeker niet uit de weg.

cover dossier
Dossier: Western Balkans in Focus | Clingendael Spectator

cover dossier
Dossier: Europe after Merkel

Duurzaamheid & economie
Wat betekent de energietransitie voor de internationale politiek, en andersom? In het dossier ‘What future for Dutch nuclear energy?’ bespreken zeven experts de rol die kernenergie kan spelen in deze transitie in Nederland en de rest van de EU. In andere bijdragen wordt deze nexus verder onderzocht aan de hand van specifieke vraagstukken, zoals in de recensie van het boek Gronings Goud waarin het geopolitieke spel achter het Groningse gasdrama wordt belicht.

cover dossier
Dossier:
What future for Dutch nuclear energy?

Geopolitiek & wereldorde
Een van de grote geopolitieke kwesties dit jaar is de oplopende spanning tussen de VS en China. Het AUKUS-pact tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië als reactie op de groeiende maritieme militaire macht van China roept wereldwijd veel vragen op. Daarnaast analyseren onze auteurs ook de veranderende positie van China ten opzichte van het Westen, en Europa in het bijzonder.

Veiligheid & defensie
Marinus de Ruiter recenseert de documentaire The Monopoly of Violence over politiegeweld in het Westen, naar aanleiding van de Amerikaanse Black Lives Matter-protesten en het ‘gele-hesjes’-verzet in Frankrijk. Daarnaast bespreekt Christ Klep in zijn column hoe de Nederlandse defensie-uitgaven het beste geregeld kunnen worden.

Boekenoverzicht 2021

wat leest clingendael

Nooit meer een nieuwe Clingendael Spectator-publicatie missen? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.